fbpx
Ga naar de inhoud
Home » Kennisbank » 7 Stappen om een Mind Map te maken

7 Stappen om een Mind Map te maken

Wat is een Mind Map?

Een Mind Map is een krachtig techniek welke je een sleutel aanbiedt om een bepaald deel van het brein aan te spreken! Je gaat daarmee de volledige potentie aanspreken van de corticale vaardigheden – tekst, afbeeldingen, nummers, logica, ritme, kleur en plaatsbesef – in een simpele maar unieke en krachtige manier.

Op deze manier krijg je de mogelijkheid om je brein verder te laten ontwikkelen. Een Mind Map kan toegepast worden in elk aspect van ons leven waarbij constant bijleren en helder denken ons prestaties kan verbeteren.

 

Wat heb je nodig om een Mind Map te maken?

Omdat een mind map vrij simpel is om te maken, en ook natuurlijk aanvoelt. Zijn de ingrediënten slechts volgende items:

  • Blanco papier (zonder lijntjes)
  • Kleurpotloden
  • Je brein
  • Je verbeelding

Als je op dagelijkse basis Mind Maps maakt, zal je merken dat je veel effectiever gaat worden in je werk en je leven in het algemeen. Er bestaat geen limiet op de gedachten die je hebt of ideeën en connecties je brein kan maken. Wat ook betekent dat er geen limieten zijn op de verschillende manieren waarmee je een Mind Map kan gebruiken om je te helpen.

 

strategie van een mind map
strategie van een mind map

 

Mind Map – Het 7 Stappenplan

  • Leg de blanco pagina verticaal en start in het midden van de pagina. Waarom? Omdat door in het midden van de pagina te starten, je brein de vrijheid krijgt om in alle richtingen te denken.
  • Gebruik een afbeelding of foto voor je centrale idee. Denk aan het gezegde ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Het helpt je creativiteit te stimuleren! Het zorgt ook voor een focus en helpt je concentreren. Je brein krijgt op deze manier een hele hoop input, en geeft hopelijk ook weer veel output.
  • Maak gebruik van verschillende kleuren. Kleuren geven hetzelfde effect aan je hersenen als de foto. Het zorgt ook voor meer leven in je mind map en maakt het allemaal wat leuker.
  • Verbind je hoofdbranches met je centrale foto. En verbindt daarna je 2de en 3de level niches (categorieën) met je hoofdbranches (zie foto). Je hersenen houden er van om alles aan elkaar te linken. Als jij dus alles aan elkaar linkt, gaat je brein dit allemaal makkelijker onthouden.
  • Maak golvende verbindingen, of zorg dat je lijnen krom zijn. Om de heel simpele reden dat rechte lijnen het allemaal wat saai maken. Let wel op, sommige personen houden van orde, hun brein zou moeite kunnen hebben met al die kromme lijnen. Probeer zelf even uit wat voor jou het beste werkt.
  • Gebruik één KEYwoord per lijn. Het gebruiken van slechts 1 woord per lijn geven meer kracht en flexibiliteit aan je Mind Map
  • Gebruik zoveel mogelijk afbeeldingen. Gewoonweg omdat, zoals in het centrum van onze Mind Map, een afbeelding meer zegt dan 1000 woorden. Heb jij 10 afbeeldingen in je Mind Map? Die staan dan gelijk aan 10.000 woorden. Het zorgt voor een pak meer inspiratie.

Mind Maps – Een Idee van Tony Buzan

Het gebruiken van Mind Maps is een idee van Tony Buzan dat ontstaan is eind jaren 1960. Het wordt ondertussen gedaan door miljoenen over de hele wereld, van jong tot oud, door iedereen die effectiever wil tewerk gaan.