fbpx
Ga naar de inhoud
Home » Kennisbank » Call To Action – Definitie en uitleg

Call To Action – Definitie en uitleg

Een call-to-action (CTA) is een marketingsbegrip waarbij men een toekomstige klant tracht te overtuigen om over te gaan tot het maken van een actie (letterlijk vertaald = oproep tot actie). Deze actie kan allerlei zijn, zoals bvb een aankoop of een contactformulier invullen.

Wie in de marketingwereld actief is, komt dagelijks in contact met dit begrip. Zo wordt het veelal gebruikt in reclameboodschappen, websites en mailings. Een goed opgestelde call-to-action wordt door de consument bijna niet opgemerkt.

Call To Action - Definitie en uitleg

Hoe herkent men een call-to-action

Een kenner zal meteen de call-to-action opmerken in een reclameboodschap of verkoopbrief. Voor de call-to-action kan men zowel beelden als woorden gebruiken. De woorden zijn meestal vrij basic en direct, zoals bvb ‘koop nu’, ‘bestel hier’ of het meest gebruikte op internet ‘klik hier’.

Een goede call-to-action overtuigt je bezoeker om door te klikken

Als de advertentie is opgemaakt door een goede copywriter of marketeer, dan is de call-to-action meestal zo in een verhaal verwerkt, dat je ze niet meer opmerkt. Je wordt dan zo meegenomen in het verhaal, dat je vanzelf overgaat tot actie.

Waaruit bestaat een call-to-action

Een call-to-action is het 4de onderdeel van de marketing formule AIDA (attention, interest, desire, action). Ze bestaan meestal uit korte maar krachtige zinnen die aanzetten tot actie. Ze worden ook bijna altijd vooraf gegaan door een reden waarom men zou moeten overgaan tot actie (ook wel gekend als een voorverkoop) waarin meer informatie wordt gegeven.