fbpx
Ga naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is het Facebook nieuwsoverzicht?

Wat is het Facebook nieuwsoverzicht?

Het Facebook nieuwsoverzicht is eigenlijk jouw gepersonaliseerde krant. Een overzicht van gebeurtenissen, van jouw vrienden, die jij misschien wel eens interessant kunt vinden. Ook worden hier berichten getoond van pagina’s die jij volgt, zodat je steeds op de hoogste bent van het laatste nieuws op sociale media.

Het is echter wel zo dat hoe meer vrienden jij hebt, hoe moeilijker het voor Facebook wordt om te weten welke berichten jij het liefst zou willen zien. Het is zelfs tegenwoordig zo erg, dat als je alles zou willen lezen wat je vrienden (en de pagina’s die je volgt) op Facebook plaatsen, je niet meer alles zou kunnen lezen op 24h.

Dus, hoe moet Facebook nu weten wat jij wel en niet wil lezen? Daarvoor is het Facebook algoritme tot stand gekomen.

Waarom zie ik sommige berichten niet in mijn Facebook nieuwsoverzicht?

Het is voor Facebook onmogelijk geworden om jou alle berichten te laten zien. Daarom bestaat er een algoritme waarin enkele factoren bekeken worden om te weten of jij wel of niet interesse zou hebben in het betreffende bericht.

Denkt het algoritme dat jij geen interesse gaat hebben in dat bericht, dan zal dit dus ook niet in jouw nieuwsoverzicht getoond worden. Hoe belangrijker en relevanter het algoritme dit bericht vindt, des te groter de kans is dat je het bericht te zien krijgt.

Welke factoren beslissen de inhoud van mijn nieuwsoverzicht?

In het algemeen probeert Facebook jouw nieuwsoverzicht te vullen met berichten van je vrienden en familie, informatieve berichten en entertainment. In het verleden werden deze een beetje door elkaar geplaatst om tot een leuke mengeling te komen.

Tegenwoordig geeft Facebook echter voorrang aan de berichten van vrienden en familie, zodat je deze zeker niet zou missen. Deze worden dan bovenaan in je nieuwsoverzicht geplaatst met daaronder de resterende berichten.

Facebook weet in welke berichten jij interesse hebt, je vertelt dat namelijk zelf aan Facebook

Ook kijkt Facebook welk soort berichten jij leuk vindt, op welke berichten jij reageert, welke video’s je bekijkt en hoe lang je kijkt. Eigenlijk maakt Facebook een profiel over jou om zo te leren welke berichten jij het leukst of interessantste vindt.

Daarnaast wordt er ook gekeken of berichten van vrienden of pagina’s meer reacties krijgen dan andere berichten. Facebook merkt dan dat deze berichten populair zijn en zal ze hoger in je nieuws overzicht gaan plaatsen.

Kan ik de inhoud van mijn Facebook nieuwsoverzicht aanpassen?

Het Facebook algoritme is een vrij ingewikkeld en duurzaam proces. Het is gebaseerd op handelingen die jij maakt op Facebook terwijl je door je tijdlijn scrolt. Je kan dit niet zomaar van vandaag op morgen laten veranderen.

Wil jij van bepaalde personen meer berichten te zien krijgen. Ga dan naar de tijdlijn van die persoon en begin met zijn/haar berichten leuk te vinden. Net hetzelfde met pagina’s, wil je meer informatieve berichten van bepaalde pagina’s te zien krijgen. Bezoek dan regelmatig die pagina, reageer op berichten, deel ze.

Laat aan Facebook zien wat jij interessant vindt. Je zal dan merken dat Facebook deze berichten hoger in je nieuwsoverzicht zal gaan plaatsen.

Wat is het verschil tussen mijn tijdlijn en mijn nieuwsoverzicht?

In het nieuwsoverzicht komen berichten van je vrienden terecht. Op je tijdlijn staan de gebeurtenissen waarin jij persoonlijk bij betrokken bent.

Als het nieuwsoverzicht jouw sociale krant is, dan kan je de tijdlijn vergelijken met jouw sociaal dagboek waarin je alles bijhoudt. Zorg er dan ook voor dat je tijdlijn alleen zichtbaar is voor je vrienden. Je kan dit makkelijk aanpassen bij je instellingen.