fbpx
Ga naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is E-commerce? – Definitie en uitleg

Wat is E-commerce? – Definitie en uitleg

E-commerce is het drijven van handel via internet. Het is de afkorting van ‘electronic commerce’, vrij vertaald als elektronische handel. E-commerce staat ook gekend als e-business en is een verzamelnaam voor alle digitale transacties. Het is vooral bekend voor het online winkelen op het wereldwijde web.

Wat is E-commerce - definitie en uitleg

Het begin van e-commerce

In de jaren ’70 was er de eerste maal sprake van e-commerce. Dit was de periode dat de banken voor de eerste maal het gebruik van elektronisch geld invoerden (bancontact). Deze elektronische uitwisselingen van geld stonden basis voor de start van de e-commerce. Het internet heeft er voor gezorgd dat iedereen online betalingen kan doen, waardoor de e-commerce immens groot geworden is.

E-commerce of e-business is het drijven van handel via het internet

De ruime betekenis van e-commerce

Als men de term e-commerce in de ruimere betekenis gaat bekijken, dan zal men zien dat dit meer is dan alleen elektronische betalingen of zakendoen over het internet. E-commerce staat ook als begrip voor de interne bedrijfsprocessen die naar de elektronische handeling toe leiden. Hieronder kan men denken aan communicatie, het verstrekken van informatie of het doen van een marktonderzoek. Ook de handleidingen na de eigenlijk transactie kan men rekenen tot de e-commerce, zoals het inpakken van het product of de levering aan huis.

E-commerce staat dus eigenlijk voor het hele traject dat afgelegd wordt voor het zaken kunnen doen op internet. Denk dan ook aan bvb het bouwen en inrichten van een website en het opzetten van het distributiekanaal. E-commerce is dus niet alleen de online sales, maar ook de after-sale en de pre-sale activiteiten .