fbpx
Ga naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is een Repost? Definitie en uitleg!

Wat is een Repost? Definitie en uitleg!

Een repost is een post die opnieuw geplaatst wordt. De originele post was reeds ergens geplaatst maar wordt nu dus als ‘repost’ dubbel of zelfs meerdere keren opnieuw geplaatst. Men ziet dit vaak terugkomen in de verschillende sociale netwerken.

Op Instagram spreekt men niet van een ‘repost’, maar wel van een ‘retweet’ (net zoals op twitter). Je gaat dan meestal een foto van iemand anders ‘retweeten’ op je eigen tijdlijn.

 

Hoe ‘reposten’ of ‘retweeten’ op Instagram?

Het reposten of retweeten op Instagram is niet zo simpel als bvb op Twitter. Om een repost te doen op Instagram heb je een extra app nodig. Je kan hiervoor verschillende apps terugvinden in de playstore of de appstore.

Een andere manier om te reposten op Instagram is door te embedden. Je krijgt dan een klein stukje html-code die je kan kopiëren en op je eigen tijdlijn plakken.  Je kan deze manier ook gebruiken om een foto van Instagram op je blog of in een artikel te plaatsen.

Een laatste optie is om simpelweg een screenshot van je scherm te maken en deze dan zelf te plaatsen op je tijdlijn. Let er dan wel op dat je een vermelding maakt van de originele fotograaf, anders kan je account geblokkeerd worden omdat je foto’s van anderen gebruikt zonder vermelding of toestemming.

 

Instagram foto’s reposten met een app:

 • Ga naar je appstore of playstore en download een app om foto’s van Instagram te reposten. De meeste van deze apps zijn gratis verkrijgbaar, maar dan zal je zien dat vaak de naam van de app wordt weergegeven in de foto. Ook zal de oorspronkelijke uploader van de foto vermeld staan als bron, op die manier kan je ook nooit problemen krijgen ivm met eigendomsrechten of publicatierechten.
 • Gebruik de inloggegevens van je Instagram account om in te loggen op de app. Om de app te gebruiken zal je dus wel je inloggegevens moeten vertrouwen aan de app. Kies daarom voor een app die het meest populair is en die het meest betrouwbaar is.
 • Ga nu met de app op zoek naar de foto die je wil reposten. Selecteer de foto en je zal zien dat er onderaan het scherm een knop tevoorschijn komt waarmee je de foto kan reposten(meestal in de vorm van 2 pijltjes in een vierkant).
 • Als je alles correct gedaan hebt zal de ‘ge-reposte’ foto nu terug te vinden zijn op je eigen tijdlijn.

 

Instagram foto’s embedden met een HTML-code 

 • Selecteer met je browser de foto die je graag zou willen reposten.
 • Rechts op je pagina klik je op de knop ‘delen’. Er zal nu een venster openen met daarin de HTML-code die je nodig hebt.
 • Kopieer deze code en plak ze op de gewenste plaats op je website of in je artikel. Aangezien alle foto’s eigendom blijven van Instagram zal steeds de originele fotograaf vermeld worden.
 • Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je artikel publiceren. Je zal dan zien dat de Instagram foto verwerkt is in je artikel. Als een bezoeker op je foto klikt, zal deze doorgestuurd worden naar het profiel van de oorspronkelijke fotograaf.

 

Instagram foto’s reposten met een schermafbeelding

 • Open de Instagram app op je smartphone en ga op zoek naar de foto die je wil reposten.
 • Maak nu met je mobiel een schermafbeelding van de foto. Je kan de schermafbeelding bijsnijden in Instagram. Op een iPhone kan je een schermafbeelding maken door de home knop en de aan/uit knop tegelijkertijd in te drukken. Voor andere apparaten kan je best even zoeken in je handleiding of via google.
 • Selecteer nu je schermafbeelding en kies voor “schaal aanpassen en bijsnijden”. Zodra je klaar bent klik je op ‘bijsnijden’ en kan je de foto gaan plaatsen. Zorg ervoor dat je de oorspronkelijke fotograaf als bron vermeld. Zo kan je account alvast niet geblokkeerd worden.